Einstein deed ooit de uitspraak: “I have no special talents. I am only passionately curious”.

Dat stukje van ‘alleen maar heel nieuwsgierig’ hoeven zijn spreekt me aan, het is een heel essentieel stukje om te kunnen ontwikkelen en vooruitgang te boeken. En toch is het geen vanzelfsprekende eigenschap.

Kinderen zien we vaak oneindig veel vragen stellen. Waarom, hoezo, wat als….? Niets is nog logisch. Zij zijn als een onbeschreven blad. Door de jaren heen verzamelen we onze ervaringen en kennis. We gaan bepaalde gedachtepatronen ontwikkelen en voorkeursstrategieën. Onze eigen aannames en beeld van de werkelijkheid worden sneller leidend. We toetsen misschien niet meer continu en automatisch of we alles volledig in beeld hebben. Zeker niet als we een druk bestaan hebben met vele taken, doelen en verwachtingen.

Hoeveel tijd spenderen we nog bewust aan de onderzoeksvraag naar wat we nog NIET weten, maar wel interessant en nuttig zou zijn? Dat zal sterk verschillen per persoon. De groep van zogenaamd eeuwige weetgierigen zal zich niet herkennen in een afname van hun vragen. Zij blijven zich verwonderen, zich misschien soms ook zelfs zo naïef voelen als een kind. Zij vragen en analyseren, als vanzelf. Zij blijven kritisch naar situaties en patronen. Soms hoor je hen hardop tegen de status-quo ingaan, in een poging naar een meer volledige en juiste weergave van de werkelijkheid te komen. Het kan anderen de indruk geven dat iemand de loep er op legt. Ook best wel eens irritant natuurlijk in beleving als er dan zaken aan de kaak worden gesteld die ‘nu eenmaal zo gingen’. Doorvragen en graven hoeft ook geen doel op zich te worden, maar open-minded blijven, kritisch kijken en ook zelfreflectie opzoeken kan ongetwijfeld bijdragen aan een breder inzicht en aan nieuwe kansen. Het daagt uit en zorgt voor groei. Reden genoeg om nieuwsgierigheid levend te houden.

Als we nieuwsgierigheid en leiderschap koppelen, dan gun ik iedere leider een flinke dosis nieuwsgierigheid. Om ook in de dagelijkse hectiek en in de bestaande patronen steeds vragen te blijven stellen. Niet te sterk te zenden, interpreteren en sturen vanuit eigen perspectief en vaste kaders, maar ook kwetsbaar en nieuwsgierig te (durven) blijven. Hoe kun je een team of persoon echt tot resultaat en voldoening laten komen, waar scheelt het nog aan? Welke impact heb je zelf op het resultaat en de mensen? Wat zie je misschien nog niet maar is er wel? Waarom gedraagt iemand zich zoals hij doet? Als je je gedachten vrij kunt maken van je eigen eerste invulling en simpelweg op onderzoek kunt uitgaan, stuit je ongetwijfeld met regelmaat op waardevolle informatie.

Stay curious, keep learning and keep growing. Always strive to be more interested than interesting.

Wil je je nieuwsgierigheid (nog) meer leven inblazen en hardop samen ontdekkingen doen, dan ben je van harte welkom ! Contactgegevens en meer info via www.saskiagans.nl